Technik Turystyki Wiejskiej CK Edukator

Dodane Wtorek, 15 Grudnia 2015, 12:59:50, ID ogłoszenia: 5656
Do negocjacji
Technik Turystyki Wiejskiej CK Edukator
Wyświetleń: 1322

Opis ogłoszenia Technik Turystyki Wiejskiej CK Edukator

Centrum Kształcenia Edukator
Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Policealna Szkoła Zawodowa

Adres:
Świdnik, ul Kopernika 9
(budynek Gimnazjum nr 1)
www.swidnik.ckedukator.pl
swidnik@ckedukator.pl
tel.511 527 572

Rekrutacja trwa!
na semestr wiosenny rekrutacja trwa do końca marca.
TECHNIK TURYSTYKI WIEJSKIEJ

DLA ABSOLWENTOW SZKÓŁ SREDNICH

Kwalifikacje :
K1 – Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich (T.7.)
K2 – Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego (T.8.)
NAUKA BEZPŁATNA PRZEZ CAŁY OKRES KSZTAŁCENIA
Turystyka wiejska jest jedną z form turystyki zrównoważonej, w której zasadniczym motywem jest chęć pobytu w środowisku wiejskim z wszystkimi jego przejawami: krajobraz, przyroda, architektura, tempo życia, codzienne zajęcia, świętowanie, itp. Na wyróżnienie zasługują następujące produkty turystyki wiejskiej: agroturystyka, ekoturystyka, wiejska turystyka kulturowa, a także turystyka rowerowa, piesza, konna. Agroturystyka jest rodzajem turystyki wiejskiej, który charakteryzuje się powiązaniem usług turystycznych z gospodarstwem rolnym, a turystyka wiejska ma największy popyt i największe szanse rozwoju na rynku krajowym. Rynek ten będzie także dominował w przyszłości. Podstawowe segmenty to wypoczynek rodzin i osób starszych oraz dzieci i młodzieży. Z rynków zagranicznych najważniejsze będą kraje sąsiedzkie.
Do głównych zadań tego zawodu należy:
• Przygotowanie i sprzedaż usług turystycznych na terenach wiejskich
• Realizacja i rozliczanie usług turystycznych
• Prowadzenie produkcji w gospodarstwie rolnym i dostosowanie gospodarstwa do potrzeb agroturystycznych
• Obsługa klienta w gospodarstwie agroturystycznym
• Zabezpieczanie pobytu, wypoczynku i wszelkich potrzeb klientów
• Planowanie i organizacja działalności agroturystycznej

Nauka trwa 2 lata tzn.4 semestry
Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym
Zdanie egzaminów potwierdzających kwalifikacje (T.7 i T.8) w zawodzie oraz ukończenie szkoły skutkuje uzyskaniem tytułu technika turystyki wiejskiej.
Perspektywy zatrudnienia
Absolwenci Policealnej Szkoły Zawodowej "Edukator", po ukończeniu kierunku technik turystyki wiejskiej, mogą być zatrudnieni w
• biurach i agencjach turystycznych,
• hotelach i pensjonatach,
• organach administracji samorządowej,
• branżowych organizacjach, fundacjach i stowarzyszeniach
Mogą także prowadzić własne gospodarstwo agroturystyczne.

Obowiązkowe zajęcia edukacyjne

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
Działalność turystyczna na obszarach wiejskich
Język obcy w turystyce
Produkcja rolnicza
Usługi agroturystyczne
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
Obsługa turystyczna
Prowadzenie produkcji rolniczej
Usługi żywieniowe
Usługi noclegowe
Podstawy przedsiębiorczości*
* Podstawy przedsiębiorczości prowadzone są tylko dla Słuchaczy, którzy na wcześniejszym etapie edukacyjnym nie realizowali tego przedmiotu.
Praktyki zawodowe : 8 tygodni = 320 godzin
Rekrutacja
Kandydat składa w sekretariacie szkoły następujące dokumenty:
Świadectwo ukończenia szkoły średniej
2 zdjęcia
Formularz zgłoszeniowy (dostępny w sekretariacie)
Zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do nauki na danym kierunku

Opis ogłoszenia - Technik Turystyki Wiejskiej CK Edukator

Centrum Kształcenia Edukator
Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
Policealna Szkoła Zawodowa

Adres:
Świdnik, ul Kopernika 9
(budynek Gimnazjum nr 1)
www.swidnik.ckedukator.pl
swidnik@ckedukator.pl
tel.511 527 572

Rekrutacja trwa!
na semestr wiosenny rekrutacja trwa do końca marca.
TECHNIK TURYSTYKI WIEJSKIEJ

DLA ABSOLWENTOW SZKÓŁ SREDNICH

Kwalifikacje :
K1 – Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich (T.7.)
K2 – Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego (T.8.)
NAUKA BEZPŁATNA PRZEZ CAŁY OKRES KSZTAŁCENIA
Turystyka wiejska jest jedną z form turystyki zrównoważonej, w której zasadniczym motywem jest chęć pobytu w środowisku wiejskim z wszystkimi jego przejawami: krajobraz, przyroda, architektura, tempo życia, codzienne zajęcia, świętowanie, itp. Na wyróżnienie zasługują następujące produkty turystyki wiejskiej: agroturystyka, ekoturystyka, wiejska turystyka kulturowa, a także turystyka rowerowa, piesza, konna. Agroturystyka jest rodzajem turystyki wiejskiej, który charakteryzuje się powiązaniem usług turystycznych z gospodarstwem rolnym, a turystyka wiejska ma największy popyt i największe szanse rozwoju na rynku krajowym. Rynek ten będzie także dominował w przyszłości. Podstawowe segmenty to wypoczynek rodzin i osób starszych oraz dzieci i młodzieży. Z rynków zagranicznych najważniejsze będą kraje sąsiedzkie.
Do głównych zadań tego zawodu należy:
• Przygotowanie i sprzedaż usług turystycznych na terenach wiejskich
• Realizacja i rozliczanie usług turystycznych
• Prowadzenie produkcji w gospodarstwie rolnym i dostosowanie gospodarstwa do potrzeb agroturystycznych
• Obsługa klienta w gospodarstwie agroturystycznym
• Zabezpieczanie pobytu, wypoczynku i wszelkich potrzeb klientów
• Planowanie i organizacja działalności agroturystycznej

Nauka trwa 2 lata tzn.4 semestry
Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym
Zdanie egzaminów potwierdzających kwalifikacje (T.7 i T.8) w zawodzie oraz ukończenie szkoły skutkuje uzyskaniem tytułu technika turystyki wiejskiej.
Perspektywy zatrudnienia
Absolwenci Policealnej Szkoły Zawodowej "Edukator", po ukończeniu kierunku technik turystyki wiejskiej, mogą być zatrudnieni w
• biurach i agencjach turystycznych,
• hotelach i pensjonatach,
• organach administracji samorządowej,
• branżowych organizacjach, fundacjach i stowarzyszeniach
Mogą także prowadzić własne gospodarstwo agroturystyczne.

Obowiązkowe zajęcia edukacyjne

Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym
Działalność turystyczna na obszarach wiejskich
Język obcy w turystyce
Produkcja rolnicza
Usługi agroturystyczne
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym
Obsługa turystyczna
Prowadzenie produkcji rolniczej
Usługi żywieniowe
Usługi noclegowe
Podstawy przedsiębiorczości*
* Podstawy przedsiębiorczości prowadzone są tylko dla Słuchaczy, którzy na wcześniejszym etapie edukacyjnym nie realizowali tego przedmiotu.
Praktyki zawodowe : 8 tygodni = 320 godzin
Rekrutacja
Kandydat składa w sekretariacie szkoły następujące dokumenty:
Świadectwo ukończenia szkoły średniej
2 zdjęcia
Formularz zgłoszeniowy (dostępny w sekretariacie)
Zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do nauki na danym kierunku